Websites that work for YOU

Spam en afpersing

hackerWe maken het ongetwijfeld allemaal mee; spam mail. Andere varianten zijn phishing, ongewenste reclame en zo voort. Een veel dreigender variant is die waar afpersing mee gemoeid gaat. Een klein voorbeeld met als afzender zogenaamd het email adres waar de mail aan gericht is (!):

Hallo,

Om te beginnen wilde ik je te kennen geven dat ik een aantal maanden geleden xxx@xxx.xx heb gehackt.

Op deze manier heb ik je computer/smartphone weten te besmetten met een virus (trojan), en heb ik je al deze tijd in de gaten gehouden. Ook al kies je ervoor je wachtwoord alsnog te veranderen – dit heeft geen invloed. Het virus zal alle data op en vanaf je computer/smartphone (caching data/registry) onderscheppen en automatisch opslaan.

Op deze manier heb ik en behoud ik zolang nodig ook toegang tot al je accounts, social network, contacten, emails, browsing geschiedenis, etc. Alle data die bruikbaar is, zowel contacten als gegevens als foto’s en video’s zijn zorgvuldig opgeslagen. De sexuele interesses die jij koestert, de site’s die jij bezoekt, zijn op zijn zachts gezegd interessant te noemen.

Tijdens deze handelingen gedurende tijd, heb ik screenshots via jouw camera gemaakt, die synchroom lopen met wat jij aan het kijken bent. Als je niet wilt dat ik deze gegevens en interesses deel met familie, vrienden, kennissen, collega’s en omgeving;

Betaal dan 100 euro. Dit bedrag is zeer schappelijk, vergeleken met de schade die ik kan aanrichten. U kunt betalen d.m.v. een Crypto Voucher.

etc…

Nu is het voor mij om verschillende redenen gemakkelijk om dit als spam te herkennen:

  • mijn spam filter geeft het al aan
  • ik heb geen camera (webcam)
  • en ik bezoek dergelijke sites niet

Hoe ga je dit tegen?

  • surf veilig, eventueel via een privé venster van je browser
  • als je een webcam hebt, scherm die dan af als je ‘m niet gebruikt
  • installeer anti virus en anti spam software
  • update altijd je software en apps
  • blijf je altijd afvragen of een dergelijk bericht waar is
  • installeer nooit onbekende software
  • klik niet op al die vage links die her en der verschijnen.

Kortom met gezond verstand en de basis bescherming kom je een heel eind. Maar wat er ook gebeurd, betaal nooit en licht bij serieuze dreiging altijd de politie in.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.